Menu
23 Ekim 2017

‘İnsan Seli’ne Seyirci Sansürü...

54. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin yarışma filmlerinden olan Çinli Sanatçı Ai Wewei’nin yönettiği 'İnsan Seli(Human Flow)' adlı belgeselin gösterimi; izleyicilerin altyazılarda geçen 'gerilla' kelimesine tepki göstermesi nedeniyle yarıda kesildi.


AYKIRI AKADEMİ - HABER

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 54.'sü düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında gösterimi yapılan ilk yarışma filmi 'İnsan Seli', yarıda kaldı.  Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi'nde çekilen bir sahnede yer alan Türkçe altyazıda 'gerilla' kelimesinin geçmesine bazı izleyiciler tepki gösterdi, bazıları ise tepki olarak açık hava sinemasından ayrıldı. Birkaç dakika alt yazısız devam eden filmin gösterimi, teknik sorunların çözülemediği gerekçesiyle ileri bir tarihte gösterilmek üzere yarıda kesildi.

Festival yetkilileri filmi yarıda keserek, sekronizasyon sorununun (görüntü ses ve alt yazı uyumsuzluğu) çözülmesinin ardından filmin ilerleyen günlerde yeniden gösterileceği açıklamasını yaptı;

"Filme bu koşullarda devam edemeyiz ve doğal olarak sonlandırmak durumundayız. Bu film, sağlıklı şekilde yeniden gösterilecektir. Filmin başka bir gün yapılacak gösterimine sizleri yeniden davet edeceğiz. Biletlerinizi yeni gösterimde kullanabileceksiniz" dedi.

‘İnsan Seli’ / ‘Human Flow’

Sakıp Sabancı Müzesi’nde “Ai Weiwei Porselene Dair” ismiyle sergisini açan, dünyaca ünlü Çinli sanatçı, fotoğrafçı, film yapımcı, heykeltıraş ve eleştirmen Ai Weiwei’nin yönetmenliğini yaptığı ve Türkçe’ye ‘İnsan Seli’ olarak çevrilen film belgesel formatında ve 140 dakika.

Ai Weiwei kimdir? - Hayatından Notlar

Ai Weiwei'nin Çalışmalarından Örnekler

Amerika ve Kanada gibi ülkelerin festivallerinde de gösterilen temelde küresel göçmen krizini konu eden filmde, 65 milyon insanın; savaş, açlık ve iklim değişikliği nedeniyle zorla yerlerinden edilmesi anlatılıyor. Mülteci sorununu yaşayan ülkelerden görüntüler içeren filmde Türkiye’den de görüntüler bulunuyor.

Afganistan, Bangladeş, Fransa, Yunanistan, Almanya, Macaristan, Irak, İsrail, Meksika, Pakistan, Filistin, Sırbistan, Suriye ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 33 ülkede 1 yıl boyunca çekilen yapım; bu ülkelerde yaşanan afetleri, görüntüler, fotoğraflar ve kayıtlarla yansıtıyor.

 

 

 

 


Herkes bilsin