Menu

Çin’de Sürreal Bir kütüphane!

fotoğraf: Getty Images


AYKIRI AKADEMİ – HABER

Kasım Ayı başında  Çin’de açılan ‘devasa’ Tianjin Binhai Kütüphanesi, sıra dışı ‘füturistik’ tasarımı ve muazzam kapasitesiyle tüm dünyanın dikkatini çekti. 360 derece panoramaya sahip kütüphane binası, üç futbol sahası büyüklüğünde ve 1 milyon 200 bin kitap barındıracak kapasiteye sahip.

Yapımı 3 yıl süren kütüphanenin dikkat çeken fütüristik tasarımı  bir Hollandalı firmaya ait (MVRDV) ve proje Tianjin Şehir Planlama ve Tasarım Enstitüsü (TUPDI) işbirliğiyle hayata geçirilmiş.

Dev kültür kompleksinin içindeki park ile eğitim merkezi arasında bir geçit olarak konumlandırılan binanın iç kısmında, “Binhai’nin Gözü” olarak da adlandırılan bir atrium bulunuyor. Tavana kadar uzanan raflardan oluşan bu atriumda okuma alanları, basamaklar ve kitap rafları öyle bir tasarımla yerleştirilmiş ki, kitapseverleri adeta bir tür hayal dünyasına götürüyor:

Kitapseverler tavan bölümündeki kitaplara nasıl ulaşıyorlar? Gizli merdivenler ya da hareketli robotik raflar mı var? Belki de kütüphane görevlileri ayaklarına ya da sırtlarına taktıkları bir tür jet-pack ile istediğiniz kitapları bulup size getiriyorlardır...

Ancak maalesef gerçek hayallerden farklı: tasarımcı firmanın açıklamasına göre tavana uzanan üst raflarda gerçek kitaplar yerine sahte alüminyum plakalar bulunuyor.

O zaman hayalleri şimdilik çantamıza koyup, gerçeklere dönelim ve kütüphanenin Çin’in en eski üniversitesini barındıran Tianjin’de bulunduğunu; bu şehrin aynı zamanda Çin’in sansür merkezi olarak tanındığını da hatırlatalım.

Tabi bir de kütüphanenin merkezinde küre şeklinde ‘çok fonksiyonlu’ oditoryum var ki, istemez hepimizin aklına ‘yeni’ AKM’nin küresini getiriyor. Ama bu başka bir yazının konusu olsun...

 

 

 

 

 


Herkes bilsin