Menu

Kimsenin nasıl kurtulacağını bilemediği 'dev batık park'

Ankara’nın en büyük projelerinden biri olacağı iddiasıyla 2013 yılında yapımına başlayan; bugüne kadar 2 milyar TL para harcanan; nihayetinde kimsenin nasıl kurtulacağını bilemediği batık bir projeye dönüşen Ankapark...

 

AYKIRI AKADEMİ   [Son Güncelleme: 27.11.2017]

Atatürk’ün halka miras bıraktığı Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) arazisine  1 milyon 100 bin metrekare genişliğinde bir alana bundan 4 sene önce inşa edilmeye başlandı. Kamuoyuna Paris’teki Disneyland ya da Los angales’taki Universal Studios benzeri bir tema park oluşturacağız şeklinde duyuruldu. Ankara'ya turist yağdıracağı söylendi. Alana 4 adet 10 bin metrekarelik, 6 adet 5 bin metrekarelik çelik çadır yapıldı. Aralarında dinozorların, dev robotların da olduğu 1217 tane oyuncak satın alındı. Açılış tarihi her geçen yıl bir sonraki yıla atılıyor.

Geçtiğimiz hafta Hürriyet Ankara Ofisini ziyaret eden Ankara Büyükşehir'in yeni Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Ankapark projesine şu ana kadar 2 milyar TL harcandığını söyledi. Tamamlanması için ne kadar harcanacağı belli olmayan, kaldırılmasına ya da bölünerek başka illere taşınmasına karar verilse ne kadara mal olacağını bilinmeyen; işletme başladığında yıllık olarak ortaya çıkacak kamu zararı kestirilemeyen kabus bir proje ile karşı karşıyayız.

Peki bu durum yeni mi fark edildi? Hayır!

2012 yılında Atatürk Orman Çiftliği'nde 900.000 metrekarelik alanın Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilmesiyle başlayan sürece hep birlikte gözatalım...

# 2012

AOÇ’de 900.000 metrekarelik alan Başbakanlık Yerleşkesi yapılmak üzere 16.04.2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edildi. Mimarlar Odası ve Peyzaj Mimarları Odası, 3 Temmuz 2012 tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, AOÇ’nin kültürel peyzaj alanı olarak UNESCO tarafından tescillenmesi için talepte bulundu, fakat talebi reddedildi.

9 Eylül 2012 tarihinde ise AOÇ Hayvanat Bahçesi Yenileme Alanı projesiyle birlikte, Anadolu Bulvarı ile mevcut hayvanat bahçesi arasında bulunan oldukça büyük bir alan dönüşüme açıldı. Yan yana inşa edilecek Tema Park ve Doğal Yaşam Parkı projelerinin tanıtımına başlandı. Temapark projesi kapsamında, AOÇ Hayvanat Bahçesi yıkılacaktı. Komşusu olan adadaki 900.000 metrekarelik Çiftlik arazisi üzerine de Doğal Yaşam Parkı tesis edilmesi planlandı.
 

# 2013: Projenin Adı konuyor: Ankapark

 2 Ekim 2013'te Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, haziran ayında AOÇ'nde inşaatı başlayan  Temapark projesinin ismini belirlemek amacıyla Twitter hesabından,  #AnkaraTemaParkinaİsimAriyor” hashtagi açtı. 24 Ekim tarihinde ise Bilişim, teknoloji ve iletişim platformu CeBIT Bilişim Eurasia 2013 Fuarı’nda stant açan Ankara Büyükşehir Belediyesi Tema Park'ın dev maketini görücüye çıkardı.

Aralık ayı geldiğinde Temapark ismine kavuşmuş, Gökçek; Başkentlilerin yeşil alan, eğlence ve dinlenme ihtiyacını karşılamak üzere projelendirilen Ankapark arazisinin mevcut Hayvanat Bahçesi kısmında Ankara’nın iklim koşulları göz önünde bulundurularak kışın da faydalanılabilmesi amacıyla çelik yapılı kapalı alanlar da tasarladıklarına dair basına bilgi vermişti.

# 2014

Başkan Melih Gökçek, şubat ayında, çalışmaları devam eden Ankapark’ı şantiye halindeyken halka açacaklarını belirterek, “Ankaralı inşaat alanına gelerek çalışmaları yerinde inceleyecek. Martta tur atacak, yaza ise hazır olacak” dedi. Aynı tarihte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisini de içine alan 21 bin dekar alanda kuracağı Tema Park için devletten 383 milyon liralık yatırım teşviki aldığı ortaya çıktı.

7 Şubat 2014 tarihinde Gökçek, 2014 yerel seçimlerine yönelik projelerini düzenlediği törenle açıkladı. Bu projelerin içinde Ankapark da bulunuyordu. Gökçek törende projeyi şu şekilde tanımladı:

“Ankara turizmi için en büyük yatırım olacak. Toplam 100 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak projede amacımız; Ankapark’ı 12 ay boyunca turizme açık tutmak. Alanda toplam bin 217 adet küçüklü, büyüklü oyuncak var. Şu an itibarıyla 14 adet küçüklü büyüklü roller coaster var. Ankapark içerisinde dinozor sinemaları, dinozor ormanı ve dinozor müzesi bulunuyor. Temaparkı, Guinness Rekorlar kitabına girecek 70 metrelik bir dinozor süslüyor. Dijital oyun salonları, 360 derece Ankara ve Türkiye sinemaları, trenler, monoraylar Temapark’ın vazgeçilmezleri olacak. 209 metre eninde ve 120 metre yüksekliğinde suyun ışık ve müzik ile muhteşem dansı dünyanın en büyük örneklerinden birisi. Yenimahalle birinci durak ve hızlı trenden teleferik ile ücretsiz ulaşım sağlıyoruz. İlk yıldan itibaren 5 milyon ziyaretçi daha sonra ise hedef 10 milyon ziyaretçi olacak.”

Ancak işler Melih Gökçek'in hayallediği gitmeyecekti. 21 Mart 2014'te Ankara 5. İdari Mahkemesi, Ankara’daki AOÇ arazisinde yürütülen ana imar planı hakkında şehircilik ilkelerine uymadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mimarlar Odası, bu kararla Ankapark projesi inşaatının durdurulması gerektiğini açıkladı.

21 Temmuz'da Danıştay 14. Dairesi Ankapark’ın yapılmasına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu kararının kamu yararı ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Buna ek olarak Danıştay 30 Ağustos'ta, temmuz ayında Ankapark arazisine ‘yenileme alanı’ adı altında ek alan ilave eden Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay’ın kararında “Yenilenecek yapı yok” denildi.

Ankara’nın başkent oluşunun 91’inci yıldönümü nedeniyle 16 Ekim'de düzenlenen resepsiyonda konuşan Melih Gökçek, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmaların devam ettiği Ankapark’la ilgili olarak “Ankara Mimarlar Odası çıkıyor, ‘Biz burayı durduracağız’ diyor. Durduramazsınız arkadaş” diyerek meydan okudu.

Gökçek'in inşaatı durdurmaması sebebiyle Ankara Barosu, Ankara Atatürk Orman Çiftliği'nde devam eden inşaatlar için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

#2015

Melih Gökçek yeni yılın hemen başında  Ankapark’ın yüzde 90’ının tamamlandığını kamuoyuna duyurdu. 20 Ocak 2015 tarihinde  Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Ankapark’ın planında mahkeme kararları doğrultusunda değişiklik(!) yapıldı. Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez Başkanlığı’nda gerçekleştirilen ocak ayı olağan meclis toplantısında, Ankapark Projesi’nde gerçekleştirilen imar planı değişikliği de oy çokluğu ile karara bağlandı. Ankara 18. İdare Mahkemesi tarafından Yürütmeyi Durdurma kararı verilen Ankapark ile ilgili olarak Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık komisyonundan gelen koruma amaçlı uygulama imar planından ‘Yenileme alanı’ kavramı çıkarıldı. Proje ‘Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi’ imar planı olarak yeniden düzenlenerek karara bağlandı. Böylelikle proje alanındaki çalışmaların, kabul edilen karar doğrultusunda devamedeceği açıklandı.

Ankapark için açtıkları davada 2 kez yürütmeyi durdurma kararı alınmasına karşın, planın Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yeniden geçirilerek inşaata devam edilmesine tepki gösteren meslek odaları 21 Ocak 2015'te yeni bir yargı süreci başlatacaklarını açıkladı. Hemen ardından Melih Gökçek, Ankapark konusunda hakkında iftira atıldığı ve çalışmalarının engellendiği gerekçesiyle 5 meslek odası hakkında suç duyurusunda bulundu.

Şubat ayında Bölge İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını kaldırdığını söyleyecekti.

1 Nisan 2015 tarihinde Anlaralılar bir süprizle karşılaştılar. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, çalışmaları devam eden Ankapark’ın tanıtımı için Atatürk Orman Çiftliği arazisindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giden yol üzerindeki kavşağa 3.5 metrelik robot heykeli diktirmişti. Sosyal medya'da çok konuşulan bu olay 'Gökçek'ten 1 Nisan Şakası' olarak kabul edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan 8 Nisan'da Çiftlik Kavşağı’na dikilen robot heykeli ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusundan sonra Gökçek 3.5 metrelik robot heykelini kaldırıp yerine 'dinazor heykeli' koyacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ankara'nın caddelerini oyun parkına çevirmekle meşgulken, 6 Mayıs 2015 tarihinde Ankapark projesi için satın alınan dinozorlar için 8 milyon 664 bin 992 lira ödeme yapıldığı ortaya çıktı.

Şehre serpiştirilen devasa oyuncaklar Disneyland ile yarışacak bir projenin ipuçlarını vermediği gibi, Ankapark için yapılan 'devasa' yatırım da bitecekmiş gibi görünmüyordu.  Dinazorların belediyeye maliyetleri tartışılırken, Melih Gökçek 9 Mayıs 2015 tarihinde ‘Minyatür Ankapark’ı görücüye çıkardı. 13 Mayıs'ta Ankapark’taki dev roller coaster ve dönme dolap, Melih Gökçek’in, “İsteyen binsin” talimatıyla çalışmaya başladı. Başkentliler artık her gün 15.30 ile 19.00 saatleri arasında parkı ziyaret edip, roller coaster ve dönme dolaba ücretsiz binebiliyordu.

Gündem değişince Gökçek yine kendi gündemine döndü. 15 Mayıs'ta Çiftlik Kavşağı'na koyduğu dinozor heykelini değiştirdi. Ekipler kavşağa dinozorun daha büyüğü olan 'Dinocan'ı yerleştirdi.

Melih Gökçek Ankapark'ta oyuncaklarla oynarken, TMMOB'un hukuki mücadelesi devam ediyordu. 3 Ağustos 2015'te  Ankara 5. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) tüm alanlarını kapsayan 1/10 binlik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nı oybirliğiyle iptal etti. TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kararla Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Ankapark ve çevresindeki yolların hukuk dışı hale geldiğini söyledi.

Ancak 20 Ekim 2015'te bu sefer Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesince, TMMOB'a bağlı meslek odalarınca Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşa edilmesiyle ilgili Atatürk'ün vasiyetinin ihlal edildiği iddiasıyla açılan davanın reddine karar verildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi davanın reddedilmesine tepki gösterdi. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kararı Yargıtay’a taşıyacaklarını söyledi.

12 Kasım 2015'te Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği(AOÇ) içinde yer alan Ankapark için bir dava daha açtı. TMMOB tüm hukuksal itirazları deniyordu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, daha önce yürütmenin durdurulması kararı verilen alanla ilgili yeniden plan değişikliği yaptığını belirterek “AOÇ alanları için 64’üncü davamızı açtık” dedi.

# 2016

Melih Gökçek, kasım ayında açılması planlanan Ankapark’ın açılışının 2017’nin Nisan ayında yapılacağını belirtti. Gökçek, “Yurtdışından gelen uzmanlar kasım ayında açmamızın Ankapark’ı ölü doğuracağını söylüyor. Mecburen gelecek yıl nisan ayına bırakacağız” dedi. Bu arada  Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerine Ankapark’ı gezdiriyor, park çevresine otel yapılması için girişimcilere arazi satışı yapılabileceğini söylüyordu.

12 Temmuz 2016 tarihinde CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankapark çalışmalarının başladığı dönemde kapatılan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Hayvanat Bahçesi’ndeki hayvanların akıbetiyle ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

Bu arada Melih Gökçek'in misafirlerine Ankapark'ı gezdirme faaliyetleri devam ediyordu. 26 Ağustos'ta  Katar heyetine Ankapark gezdirildi.

8 Kasım 2016 tarihinde Gökçek birden Ankapark’ın işletilmesinin “Belediyenin sırtına yük olacağını” söyleyiverdi! Talipler arasında Katar ve Çinliler vardı. Katarlıların, “İşletmek için bir düşünelim”, Çinlilerin ise “Biz talip olabiliriz” dediğini belirten Gökçek, bu konunun kısa zamanda netleşeceğini duyurdu.

Proje uzadıkça sesler yükselmeye başlıyordu:  21 Kasım 2016'da Büyükşehir’in Ankapark’a bugüne kadar 1 milyar 100 milyon TL harcama yaptığını belirten Büyükşehir CHP ve MHP grubu, 2017 bütçesinde 277 milyon TL daha ödenek ayırmasına tepki göstererek “ucu açık” eleştirisinde bulundu. CHP’li Doğan Yılmazkaya “En az 2 milyara mal olacak” derken MHP’li Ramazan Şimşek ise “Büyükşehir bu şekliyle devretsin” diye öneride bulundu.

Kamuoyunda bu tartışmalar sürerken, çok önemli bir gelişme oldu: 5 Aralık 2016 tarihinde Külliye ve Ankapark'a 5 Mahkeme'den onay çıktı! Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı 5 odanın, yapımı devam eden Ankapark ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin de aralarında bulunduğu, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) imar ve ulaşım planlarının iptali amacıyla açtığı davaların 5'ini kaybettiğini duyurdu. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada Mimarlar Odası’nın başını çektiği bazı odalar tarafından, Ankapark ve Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi’ni de kapsayan AOÇ sınırları içindeki çalışmalara izin veren Bakanlar Kurulu kararlarının iptali amacıyla, idare mahkemelerinde ve Danıştay 6. Dairesi’nde birçok dava açıldığı hatırlatıldı. Gerek imar planlarının, gerekse KDGPA (Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı) ilanına ilişkin kararların iptaline yönelik açılan davalardan 5’inin TMMOB aleyhinde sonuçlandığı kaydedildi. Başkan Melih Gökçek Odalar için “Uslanacaklarını da sanmıyorum” dedi.

Bu gelişmeden sonra muhalefetin eleştirilerine daha bir gönül rahatlığıyla cevap veren Gökçek  10 Aralık'ta “Gelsinler gezsinler, sonra eleştirsinler” dedi.  Bu sözler üzerine CHP Ankara milletvekili Levent Gök, “Samimi olan proje başlanmadan görüşlerin alınmasıdır” derken, Gökçek’in davetini şartlı kabul eden CHP’li vekil Murat Emir ise, “Gelirim ama soru sorarım, cevabını isterim” ifadesini kullandı. Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da, “Ankapark’a harcanan her kuruş israftır” eleştirisini yaptı.

#2017

Ankapark Projesi’nin detaylarını Büyükşehir Belediyesi’nden talep etmelerine karşın 2 senedir sonuç alamadıklarını savunan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan Şubat ayında  “Konuyu yargıya taşıdık, odamızın denetimine tabi olduğunu bildiren karar çıktı. Şimdi görevimizi yerine getirmek için Ankarapark’ın proje detaylarını bekliyoruz” dedi.

22 Mayıs'ta  Melih Gökçek’in turizmcilere Ankapark'ı gezdirirken ilginç bir olay yaşandı. Gökçek davetlileriyle birlikte rollar coster'da mahsur kaldı.Gökçek İnşaatı devam eden eğlence parkı Ankapark’taki ‘roller coster’a turizmciler ve gazetecilerle birlikte binmişti. Roller coster hareket ettikten kısa bir süre sonra raylarda asılı kaldı. Başkan Gökçek ve beraberindeki heyet 10 dakika kadar sorunun giderilmesini bekledi.

13 Haziran 2016 tarihinde tekrar atağa geçti: Ankapark’ta kullanılan malzemelerin yangın tehlikesi yaratacağını savunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, şartnameye uygun malzeme kullanılmadığı iddiasıyla tespit davası açtı.

4 Ekim 2017 tarihinde  Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, Ankapark'la ilgili yaptığı açıklamalar sonrasında hakaret davası açtığı Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve 4 oda başkanı, hakim karşısına çıktı.

23 Ekim 2017 tarihinde çok önemli bir gelişme daha yaşandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in istifa edeceği tarihi Twitter'dan duyurdu ve 'İnşallah Cumartesi günü Ankara Büyükşehir Belediye Meclisini olağanüstü toplayacak ve Meclis üyesi arkadaşlara veda edip, istifamı vereceğim.' açıklamasında bulundu. Gökçek'in istifasının ardından yerine Mustafa Tuna Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine getirildi.

Gökçek'in ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ''Hesap vermeden gitmek yok'' başlıklı bir açıklama yayımlamış, Gökçek hakkında TMMOB'ye bağlı oda ve şubelerin açtığı 1400 davanın sürdüğünü belirtmişti. 'Gökçek'ten hesap sorulmalı' diyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 3 Kasım 2017'de ,istifa eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında, ''görevi kötüye kullandığı'' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna 21 Kasım tarihinde Hürriyet'in Ankara bürosuna konuk olarak ilk özel röportajını Hürriyet’e verdi. Ankapark'la ilgili soruları da yanıtlayan Tuna, ''Millete sorarız ne istiyorlarsa onu uygularız. Ankapark ile ilgili bir anket yaparız. Bu kadar harcanmış, durumu bu, taliplisi yok, ne diyorsunuz deriz. Böyle dursun mu sorarız'' dedi. Bu ilginç bir gelişmeydi; yeni başkan, Gökçek'in dev projesini halka soracaktı!

Ancak Tuna'nın 9 Kasım 2017'de 2018 bütçesi için Ankapark’a 122 milyon 400 bin TL bütçe ayırdığı da dikkatlerden kaçmamıştı. 17 Kasım'da ise 2017 Mali Yılı Bütçesi yetmediği için Büyükşehir Belediye Meclisi, 512 milyon ek ödenek verilmesine karar vermişti. Ek ödenek çıkarılan kalemler arasında 105 milyon TL ile Ankapark ilk sırada yer alıyordu. 

Yeni başkan cephesinde bu açıklama Akapark projesini tekrar gündeme getirirken, eski başkan Gökçek sessiz kalamazdı tabi. 24 Kasım'da Twitter'dan bir açıklama yaparak Ankapark’ın bitirilmesi için 40 milyon dolar (bugünkü kur ile yaklaşık 160 milyon TL) gerektiğini açıkladı.

27 Kasım’da Ankara Ticaret Odası’ndaki (ATO) etkinlikte gazetecilerin soruların cevaplayan Ankara Büyükşehir Belediyesinin yeni başkanı Tuna “Ankapark kaldırılacak mı” sorusuna “Hayır efendim, öyle bir şey olabilir mi? Yok öyle bir şey yok” diye yanıt verdi.  Tuna, Ankapark’a işletmeci bulunamaması halinde akıbetinin ne olacağını halka soracaklarını ifade eden başkanın bu cevabı; bu konuda karar verecek olan kişilerin kafalarının oldukça karışık olduğu hissiyatını daha da arttırdı.

 

 

 


Kaynak: Tarihçe hurriyet.com adresindeki haberler üzerinden derlenmiştir.

 

 

 

 

 


Herkes bilsin