"IMF'ye Borç Verildiğine İlişkin Sözler Bir Şehir Efsanesidir”
Halk TV’de yayınlanan Ayrıntılar programına konuk olan İktisat Profesörü Hayri Kozanoğlu Enver Aysever’in sorularını yanıtladı. Kozanoğlu, işsizlik, enflasyon ve IMF’ye borç verildiği iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
“IMF’YE BORÇ VERİLDİĞİNE İLİŞKİN SÖZLER BİR ŞEHİR EFSANESİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye eskiden IMF kapısında borç istiyordu ancak şimdi IMF’ye borç veriyoruz sözlerini değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını, bir şehir efsanesi olduğunu söyledi.
“IMF’ye borç verdiğimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği bir şehir efsanesi. Olayın aslı şöyle; dünya 2007-2008 de çok önemli bir krize sürüklendi. 2009 yılında Londra’da gerçekleşen G20 toplantısında 1929 benzeri bir ekonomik kriz ortamıyla karşı karşıyayız, ne yapalım, nasıl önlemler alınmalı denildi. Yaşanması öngörülen ağır kriz için de önlemler alındı. Bunlardan birisi de IMF fonlarının 1 trilyon dolara çıkartılması oldu. IMF’nin elinde bu kadar para yoktu. Sıkışılırsa bunu üyelerden toplamak üzere bir planlama yapıldı. Japonya ben 100 milyar dolar, Avrupa Birliği 100 milyar dolar veririm dedi. Türkiye’de G20 üyesi olduğu için 5 milyar dolar düşeceği karar verildi. Ancak bu paranın kullanılması gerek olacak bir durum hiç yaşanmadı. Türkiye’den böyle bir para alınmadı. Erdoğan’ın ‘IMF zor durumda, bizden para istedi, bende verin dedim’ gibi bir anlatımı var böyle bir şey yaşanmadı.”
16 YILDIR GERÇEKLEŞMEYEN VAATLERİN MANİFESTOSU
Partilerin seçim vaatlerinin ekonominin gerçekleriyle örtüşmediğini ifade eden Kozanoğlu, enflasyon rakamlarının yüzde 10’nun üzerinde olduğuna ve gelir dağılımına dikkat çekti.
“15 yıldır iktidarda olan bir partinin her zaman tek tutunduğu şey ekonomik istikrardı. Bu da bütçe açığının olmaması demekti. Enflasyon 10’un üstünde, gelir dağılımı çok bozuk. En yüksek geliri kazananlar AKP hükümete geldiği zaman gelirin en fazla yüzde 38’ine el koyuyorlardı şimdi ise yüzde 55’e el koyuyorlar. 16 yıldır gerçekleşmeyen ekonomik vaatler bu seçimde manifesto olarak sunuluyor. Hatalı olunduğu kabul ediliyor.
İŞSİZLİĞİN YÜZDE 10’NUN ÜZERİNDE OLDUĞU BAŞKA BİR ÜLKE YOK
Türkiye’de işsizlik rakamlarının ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Kozanoğlu “İşsizliğin yüzde 10 üzerine çıktığı başka bir ülke yok” dedi. Türkiye Avrupa’yı küçümsüyor, sert yorumları var ancak Avrupa işsizlik rakamlarını 8’lere indirmiş durumda, Türkiye’de ise bu rakamlar yüzde 10’nun üzerinde. işsizliğin yüzde 10 üzerinde olduğu başka bir ülke yok. Çalışabilir yaştaki gençlerin ne okulda ne de çalışır durumda görülüyor. Bir kayıp kuşaktan söz ediyoruz. 16 - 64 yaşındaki çalışabilir kabul edilenlerden 100 insandan 45’i çalışıyor.