Menu
23 Ocak 2018

Dünyanın en zengin % 1'lik kesimi küresel servetin %82'sine sahip


İngiliz Yardım kuruluşu Oxfam, dünyadaki milyarder patlaması ve gelir adaletsizliğine dikkat çektiği raporunu açıkladı. Rapora göre küresel servetin yüzde 82'lik bölümü en zengin yüzde 1'lik kesimin cebine gidiyor!

 

AYKIRI AKADEMİ - HABER

Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesinde "Çalışmayı ödüllendir, zenginliği değil" adlı raporunu açıklayan İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en varlıklı yüzde 1'lik kesiminin geçen yıl yaratılan küresel servetin yüzde 82'sine sahip olduğunu, ancak nüfusun en yoksul yüzde 50'sini oluşturan 3,7 milyar kişinin ise bu pastadan hiçbir pay alamadığını açıkladı.

Sonuçlar küresel ekonomik sistemin başarısızlığına işaret ediyor.

2010 yılından bu yana milyarderlerin serveti sıradan çalışanlara göre altı kez daha hızlı büyürken Mart 2016 ile Mart 2017 arasında her iki günde bir yeni bir milyarder ortaya çıktı. Dünyadaki toplam dolar milyarderi sayısı 2.043 olarak açıklayan kurum, her 10 milyarderden 9'unun erkek olduğunun da altını çiziyor. Yani kadın-erkek gelir adaletsizliği de söz konusu!

Rapora göre, dünyanın en büyük beş moda markasının genel müdürlerinin maaşlarının sadece dört günlük toplamının Bangladeş'teki tekstil işçilerinin bir hayat boyu kazandığından daha fazla!

Davos'taki zirveye katılacak olan Oxfam'ın direktörü Winnie Byanyima "Milyarder patlaması gelişen bir ekonominin işareti değil, başarısız olan ekonomik sistemin belirtisidir" dedi.

Byanyima "Kıyafetlerimizi yapan, telefonlarımızı monte eden ve yiyeceklerimizi yetiştiren insanlar, istikrarlı bir şekilde ucuz mal tedarikini sağlamak için istismar ediliyor ve şirketlerin ve milyarder yatırımcıların kârlarını arttırıyorlar" dedi.

Oxfam’a göre, vergiden kaçınma, şirketlerin siyaset üzerinde artan etkisi, işçi haklarının uğradığı erozyon ve kemer sıkma politikaları gelir adaletsizliğindeki uçurumun derinleşmesinde başlıca nedenler.

Oxfam, dünyanın en zengin yüzde 10'luk kesiminin toplam servetinin en fakir yüzde 40'lık kesimin gelirini aşmaması için hükümetlerin aktif olarak çaba göstermesi gerektiğini belirtiyor.

Kurum artan eşitsizlikle mücadele için hükümetleri hissedar ve genel müdür seviyesindeki çalışanların gelirlerini sınırlamaya, eşit işe eşit ücret vermeye, vergi kaçıranlara darbe indirmeye ve sağlık ve eğitime daha fazla bütçe ayırmaya çağırdı.

Oxfam 2017 yılının başında açıkladığı raporda dünya nüfusunun yarısının servetinin 8 kişinin elinde olduğunu açıklamıştı. Kurum bu yıl bu sayının 42 olduğunu ifade etti, geçen yılın sayısını ise 8'den 61'e revize etti. Revizyona gerekçe olarak elde edilen güncel verilerle yapılan yeni hesaplamalar gösterildi.

Bloomberg geçtiğimiz hafta yayımladığı indexe göre ise dünyanın en zengin 500 insanı 2017 yılında 1 Trilyon USD kazandı, 2018’in ilk iki haftası ise bu rakama 192 milyar dolar daha eklendi.

 

(Kaynak: Deutche Welle Türkiye, BBC Türkçe)

 

 


Herkes bilsin