Menu
18 Kasım 2017

Tüm dünyayı tehdit eden intihar oyunu ‘Mavi Balina’ya karşı Türkiye’de bir önlem alındı mı?


Mavi Balina oyunu nedeniyle 130'dan fazla çocuğun intihar etmesi sebebiyle dünya genelinde bir dizi önlem alındı. Peki Türkiye’de durum nedir? Kamuoyu bu konuda bilgilendirildi mi? Okullarda bu konuda öğrencilere yönelik herhangi bir çalışma yapıldı mı?


AYKIRI AKADEMİ – HABER

Yaşanan intihar vakalarıyla tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken ‘Mavi Balina’ oyunu; Türkiye'de son dönemde 14 yaşındaki Furkan Şen'in intiharıyla birlikte gündeme gelmişti. Ardından 24 yaşındaki Evrim Mertin’in geçtiğimiz ağustos ayında intihar ettiği ve Mertin'in ailesi, oyunla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

Konunun dünya genelinde bir soruna dönüşmesini takiben Türkiye’de de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve İçişleri Bakanlığı'nın ortak bir çalışma yaptığı açıklandı. Eylül ayında Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan bir açıklama yaparak "Zararlı içerikli yayınları BTK olarak durdurabiliyoruz ama böyle özel linklerle çalışan oyunlara bir şey yapamıyoruz. Üzerinde çalışıyoruz. BTK ve emniyet uzmanları çalışma yapıyor" dedi. Ardından BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ise şüpheli bir durum tespit etmeleri halinde ihbarweb.org.tr adresine ihbarda bulunmaları çağrısı yaptı.

Ancak devlet ve güvenlik kurumlarının, milli eğitim birimlerinin, STK’ların öğrencileri ve aileleri bilgilendirecek bir çalışma yaptıklarına dair elimizde bir bilgi yok.

Şu ana kadar Mavi Balina oyunuyla ilişkilendirilebilen herhangi bir intihar vakası yaşamayan İngiltere’de konunun şu ana kadar nasıl ele alındığına göz atalım;

Polis, okullar ve çocukların akıl sağlığıyla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları (STK), Mavi Balina ile ilgili sık sık uyarı yapmaya başladı. Bazı okullar, velilere mektup göndererek, böyle bir oyun olduğunu ve bunun çocuklar için tehlike yarattığını bildirdi. Bazı yerlerde polis ve okul yönetimleri, velilerden çocuklarının bu oyunu oynadığını tespit etmeleri halinde kendilerine bildirmelerini istedi. Çocukların taciz, zorbalık ve mobbinge karşı korunması için çalışmalar yürüten STK'lardan NSPCC, ücretsiz bir yardım hattı oluşturdu. Çocuklar için arkadaşlarının baskılarına karşı koymalarına yardımcı olmak amacıyla "Nasıl 'Hayır' denir?" başlıklı dört maddelik bir liste yayınladı


Mavi Balina’nın Çığlığı

Mavi Balina bir mobil oyun değil, Rus menşeli Vkontakte adlı sosyal medya platformu üzerinden yayılan ve ‘ölüm grubu’ olarak adlandırılan bir grubun kurgusu.  Orijinal adı Siniy Kit. Bu ismin Rus rock grubu Lumen'in bir şarkısından alındığı düşünülüyor. Şarkının sözlerinde "Neden çığlık atarsın / Kimse sesini duymazken / Konu ne, konu ne" diyor. Şarkıda "ağı delip geçemeyen devasa bir mavi balinanın" öyküsünü anlatılıyor.

Bu oyunu oynamayı kabul ettiğiniz taktirde küratör olarak tanımlanan biri sizinle bilgisayar üzerinden iletişime geçiyor. İletişime geçtiği kişiye geri dönülmez bir oyuna başladığını ve 50 görev sonrasında hayatına son vermesi gerektiğini söyleyerek bir link gönderiyor. Eğer siz bu linke tıklarsanız kayıtlı olan hesaplarınız ve şifreleriniz, fotoğraflarınız, belgeleriniz kısaca her şey bu yöneticinin eline geçiyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan "yüksekten atlayarak ya da kendini asarak" intihar etme komutu veriliyor. Oyunda oyuncular 50 adet talimatı yerine getirmek zorunda. Getirmedikleri taktirde tehdit ve şantaja maruz kalıyorlar.

Oyunun hızla yayılmış olmasında sosyal medya önemli rol oynuyor. Özellikle 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor. Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna dahil etmeye çalışıyor.

Bu oyun, Rusya'da ilk kez araştırmacı bir gazetecinin 12 yaşındaki bir kız çocuğunun intiharının ardından yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkarıldı. Rusya'da Kasım 2015 – Nisan 2016 arasında 130'dan fazla çocuk intihar etti. Gazeteci, Mayıs 2016'da ergenler arasında bu tarz oyunların oldukça popüler olduğunu ve bu gençlerin internette kendi aralarında iletişim kurabildikleri çok sayıda "ölüm grubunun" bulunduğunu tespit etti. Bu gençlerin tamamının mutlu ve ekonomik olarak iyi düzeyde olan ailelere mensup insanlar olduğu belirtiliyor.

(Haber Kaynak: BBC Türkçe)

 

 

 

 


Herkes bilsin