Menu
18 Kasım 2017

Çocukları bekleyen dijital tehlikeleri en aza indirmek için neler yapabiliriz?

Gençleri intihara sürükleyen bilgisayar oyunu olarak da bilinen ‘Mavi Balina’ ile birlikte dijital risklerin çocuklar ve gençler için oluşturabileceği tehlikenin ne kadar endişe verici olduğunu bir kez daha gördük.


AYKIRI AKADEMİ

‘Mavi Balina’ adlı bilgisayar oyununun tüm dünyada gençler arasında intihar vakalarıyla ilişkilendirilmesinin ardından, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) geçtiğimiz haftalarda, çocukların oyundan nasıl korunacağına dair tavsiyeler yayımladı. Elbette, sadece Mavi Balina’ya karşı değil, çocukların tüm dijital tehlikelere karşı korunup bilinçlendirilmesi önemli.  

UNICEF’in tavsiyelerinden yola çıkarak, çocukları – mavi balina dahil - dijital risklere karşı korumak için dikkat edilmesi gereken konuları listeledik. Ancak elbette her şeyden önemlisi çocuklarımızı bilinçlendirmek.  Çocukların yasaklar üzerinden yeni yollar deneyebileceğini ve bizim de koyacağımız sınırlara alternatifler üretmemiz gerekeceğini de dikkate alalım;
 

1- Sosyal Medya için hukuki yaş sınırı 13’dür. Bu yaşın altındaki çocukların sosyal medya hesapları ve/veya bu hesaplara erişimi olmamalıdır.

2- Çocuk internette geçirdiği zamanda yalnız bırakılmamalı, ebeveynin gözetiminde olmalıdır. Çocuğunuzun internete erişiminin kendi odasında değil, aileyle paylaşılan ortak alandaki bir bilgisayar üzerinden olmasını sağlayın. Çocuğun Tablet ve telefon ile odasına çekilmesine izin vermeyin.

3- Alınan sosyal medya hesaplarının şifreleri bilinmeli ve yerine göre kontrol altında tutulmalıdır. Arkadaşlar, arkadaşlık istekleri hatta bazen mesajlar takip edilmeli.

4-  Ekrana bakarak geçirdiği zamanı ve faaliyetlerini gözlemleyin. Çocuğunuzun internet yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik olmayan davranışları ya da şiddeti özendiren sitelere erişmediğinden emin olun.

5- Oynadığı oyunları, izlediği çizgi filmleri mutlaka öncesinden izleyin. Mümkünse online oyunları oynatmayalım. Online oyunların iletişime açık olduğunu unutmayalım. Bilgisayar oyunlarının çocuklarda bıraktığı psikolojik ve fizyolojik etkileri de dikkate alın.

6- Telefonlarına/Tabletlerine yüklü uygulamaları düzenli olarak kontrol edin.

7- İnternet dünyasını çocuğunuzla birlikte keşfedin ve internet üzerinden uygun davranışların sergilendiği aktivitelerde birlikte yer alın. İnternette yayılan yeni akımlar hakkında bilgi sahibi olun. Aile içerisinde bir internet kullanım anlaşması yapın. Internet kullanım süresi ile ilgili net bir zaman belirleyin ve bu kuraldan hiçbir şekilde esneklik göstermeyin.

8- İnternet bağlantısı ve bilgisayar üzerinde güvenli internet, ebeveyn koruma programları/sistemleri kullanılmalıdır. Çocuğunuzun kullandığı bütün elektronik aletlerde ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundan emin olun.

9- Çocuğunuz davranışlarını yakından gözlemleyin. Ruh halinde değişiklik, iletişimde azalma, çalışma isteksizliği ve notlarda düşüş gibi beklenmedik değişimler konusunda tetikte olun. Eğer bu tür değişimler fark ederseniz, internet üzerindeki faaliyetlerini yakından izleyin, okul yetkilileriyle konuşun ya da bir psikoloğa danışın. Diğer ebeveynlerle konuşun, endişeleriniz varsa paylaşın ve çocuklarınıza yardımcı olabilmek için en iyi yöntemi birlikte bulmaya çalışın.

10- Çocuğunuz muhtemelen Mavi Balina oyununu basının bu konuyu yoğun bir şekilde işlemesi nedeniyle biliyordur. Yine de, bu konu hakkındaki belirsizlik nedeniyle, çocukları bilgilendirmek ve herhangi bir talihsiz olaydan kaçınmak için onlarla etkileşimde kalmak gerek. Çocuğunuzu bilgilendirin.

12- Eğer çocuğunuzun Mavi Balina oyununu veya benzeri tehlikeli oyunları oynadığını fark ederseniz, hemen bütün elektronik aletlerden internete erişimini kesin. Yaşadığınız yerdeki polis yetkililerine haber verin ve bir sonraki önlemleri almak için onların tavsiyelerine başvurun.


 


Herkes bilsin