Sosyal medyada bunları yapmayın!
AYKIRI AKADEMİ – HABER
Kullanıcıların sosyal medya yönetimini kolaylaştırmak üzere hizmet veren Buffer, çeşitli mecralarda kaçınılması gereken hataları açıkladı.Sosyal ağlarda zamanlanmış içerik paylaşmayı kolaylaştıran sosyal medya yönetim şirketi Buffer, yıllar boyunca şirket olarak yaptığı hataları, kullanıcılara ders olması amacıyla 10 madde halinde yayımladı. İşte o hatalar:
1- Kaliteden çok niceliğe odaklanmak
Geçen yıl, günlük ortalama paylaşım sayılarının Facebook’ta 4-5, Twitter’da ise 14 olduğunu belirten Buffer, çok fazla içerik paylaştıklarını fark ederek bu rakamları aşağı çektiklerinde erişim ve etkileşim oranının üç kat arttığını gördü. Bunun nedeni, sayı azalınca ister istemez içeriğin kalitesine daha fazla odaklanmalarıydı.
2- Bütün sosyal medya platformlarında yer almak
Az sayıda kanala odaklanıp kaliteyi artırmak yerine bütün sosyal medya ağlarında yer almaya çalışmak da hatalar listesinde. Snapchat’ten çıkıp Instagram’a odaklanmalarını doğru bir karar olarak aktaran Buffer ekibi, her sosyal ağın ekstra efor ve zaman anlamına geldiğinin altını çizdi.
3- Aynı içeriği farklı platformlarda paylaşmak
Her sosyal medya platformuna, o mecraya uygun içerik üretmek gerektiği artık çoğu markanın bildiği ve uyguladığı bir prensip. Ama vakti zamanında Buffer bile aynı içeriği farklı platformlarda paylaşma hatasına düştüğünü itiraf etti.
4- Sadece yatay görsel ve videolar kullanmak
Uzun süre sadece yatay (landscape) yani sosyal medya ağlarının 1,024 x 512 standardına uygun görsel ve videolar kullanan Buffer, konuyla ilgili araştırma yaptıklarında kare görsel ve videoların daha çok görüntülendiğini ve etkileşim oranlarının daha yüksek olduğunu tespit ettiklerini aktardı.
5- Yalnızca kendi içeriklerini paylaşmak
Bir müddet sadece kendi ürettiği içerikleri paylaşan Buffer, TechCrunch ve Wired gibi kaynaklardan da içerik kullanmaya başlayınca özellikle Facebook’ta erişim, etkileşim ve takipçi sayılarında anlamlı bir artış yaşadı.
6- Kullanıcıların geliştirdiği içeriğe yer vermemek
Instagram hesabını 2013’te açan ve birçok paylaşım stratejisi denediklerini belirten Buffer ekibi, kullanıcılar tarafından geliştiren içeriklere yer verince altı ayda hesabın yüzde 500 büyüdüğünü gördü. Uygulama, takipçilerine en çok hitap eden içerikleri seçip paylaşarak büyümeyi sürdürüyor.
7- Sosyal medya ağlarına video yüklememek
Direkt Facebook’a yüklenen videoların performansı, YouTube’a eklendikten sonra linkleri Facebook’ta paylaşılan videolara göre daha iyi. Buffer’ın Youtube linki paylaştıkları dönemde (geçen sene) video başına görüntülenme sayısı 3 binlerdeyken, bugün Facebook’a direkt yükledikleri videolar ortalama 50 bin kişiye ulaşıyor.
8- İçerik paylaşırken belirli bir kitle hedeflememek
Facebook algoritmaları kullanıcılara en uygun içerikleri onlara göstermeyi hedefliyor. Bu nedenle herkesi ilgilendirmeyen paylaşımlarda hedef kitle belirlemek Buffer’ın önerileri arasında yer alıyor.
9- Yüksek performanslı paylaşımları öne çıkarmamak
Sosyal medyada “iyi giden” paylaşımları öne çıkarma gereği hissetmemek de Buffer’ın geçmiş hatalarından. Şirketin Dijital Pazarlama Stratejisti Brian Peters’ın bu konudaki uyarısıyla, telafi edilmiş. Peters’a göre, bir paylaşımın etkileşiminin yüksek olması, öne çıkartılması gerektiğinin göstergesi.
10- Sosyal medyada sorulara yanıt vermemek
Sprout Social’ın araştırması, kullanıcıların yüzde 70’i, sosyal medyada sorulara yanıt veren markaların ürünlerini kullanmaya daha yatkın. Buffer sorulara döndüklerini, ancak kendi hatalarının “yeterince çabuk yanıt verememek” olduğunu belirterek, hızın önemine dikkat çekti.