2017'de Taksim Meydanı yine kutlamalara kapalıydı...
1 Mayıs Kutlamaları Ankara
2015 yılında polis Taksim Meydanı'na çıkışa hiçbir şekilde müsaade etmezken, bir gece önceden meydanda gizlenen Komunist Partililer ellerinde bayraklarla herkesin şaşkın bakışları arasında Taksim anıtına ulaşmayı başardı.
2015 yılında da Taksim'de kutlamalara asla izin verilmeyeceği belirtildi. Grupların Beşiktaş'ta toplanarak Taksim'e yürüme talepleri polis tarafından engellendi. Polis bir önceki yıl olduğu gibi yoğun biber gazı kullandı. (Fotoğraf:Adem Altan)
2014
Polis ve göstericiler arasında olaylar yaşandı. Polis yoğun şekilde biber gazı, tazyikli su kullandı. Plastik mermi kullanıldığı da belirtildi. O gün İstanbul'da 39.000 polisin görev yaptığı ileri sürüldü. 2014 (Fotoğraf: Bülent Kılıç)
Polis hiç bir şekilde Taksim'de kutlamaya izin vermeyeceğini açıkladı. Ancak gruplar Taksim'e yürüme kararlarından vazgeçmediler. Taksim'e çıkan tüm yollar polis tarafından kapatıldı.
1 Mayıs 2014: Gezi olaylarından sonraki ilk 1 Mayıs kutlaması.(Fotoğraf: Bülent Kılıç)
2013 yılında inşaat çalışmaları olduğu belirtilerek Taksim Meydanı yine işçilere ve kutlamalara kapatıldı. Bu açıklamaya rağmen pek çok grup Taksim'e yürüme kararı aldı. Polisin attığı gaz fişeği ile 17 yaşındaki Dilan Alp yaralandı.
2011 yılında Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamaları için açıldı. Bayram büyük bir coşkuyla kutlandı.
Polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Polis yoğun miktarda gaz ve tazyikli su kullanımı gerçekleştirdi. İstanbul'da 1 Mayıs için 39.000 polis konuçlandırıldığı belirtildi.
2007'de sendikalar ve sivil toplum kuruluşları Taksim'e çıkma kararı aldı. Ancak Polis hiç bir şekilde buna izin vermeyeceğini belirtti.1 Mayıs'ta İstanbul genelinde olağanüstü önlemler alındı.
1996 yılında Kadıköy'de kitlesel bir miting gerçekleştirildi. Kutlamalara 150.000 kişi katıldı. Ancak gösteriler sırasında yaşanan olaylarda 3 kişi öldü. Bunun üzerine Kadıköy Meydanı'da bir süre yasaklı meydanlar arasındaki yerini aldı.
1993 yılının 1 Mayısı'nda yeniden meydanlarda kutlamalar başladı.
1989’da 80 Darbesinden sonra ilk kutlama girişimi oldu. Taksim Meydanı'na yürümek isteyen grup polis tarafından engellendi. 400 den fazla kişi gözaltına alındı.18 yaşındaki Mehmet Akif Dalcı olaylar sırasında öldürüldü.
1987’de bazı milletvekilleri, aydın ve sanatçılar Taksim Anıtı'na 1 Mayıs Şehitleri için çelenk bırakmak istediler. O yıl Emek Sineması'nda Can Yücel'in de bulunduğu bir grup aydın ve sanatçı "Merhaba 1 Mayıs 1987" adlı bir gece düzenlediler.
1980 yılında askeri birlikler 1 Mayıs için tören düzenlediler. Askerler 1 Mayıs'ta yürüyüş yaptılar.
1979 yılında Sıkıyönetim'e rağmen aralarında Behice Boran'ın da bulunduğu bir grup yürümek istedi ama darp edilerek gözaltına alındılar.
1978 yılının 1 Mayıs'ı da bir önceki yıl yaşanan katliama rağmen yine yüzbinlerin katılımıyla gerçekleşti. Bu 1 Mayıs'tan sonra 2009 yılına kadar tekrar Taksim Meydanı'nda kutlama için yasal izin çıkmadı.
Olaydan sonra 400 kişi gözaltına alındı ama olay bugüne kadar hala aydınlığa kavuşmadı.(Fotoğraf: Ara Güler)
Olay tarihe "Kanlı 1 Mayıs" olarak geçti. Panik halinde kaçmaya çalışan insanlar birbirini ezdi. Ölenlerin büyük kısmı kazancı yokuşu başında bekleyen kamyon yüzünden sıkıştı.
Ancak alanda konuşmalar yapılırken çevredeki binalardan halkın üzerine ateş açıldı. Taksim Meydanı'nda 200 kişi yaralandı. 34 kişi öldü.
1977 yılında bir önceki yıldan daha fazla işçi Taksim Meydanı'nı doldurdu. En görkemli kutlamalardan biri yapıldı.
1926 - 1975 yılları arasındaki yaklaşık 50 yıllık dönemde 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. 1976 yılında 1 Mayıs DISK öncülüğünde 400.00 işçiyle Taksim'de kutlandı.
1912'de 1 Mayıs ilk kez İstanbul'da kutlandı. Ancak daha sonra Balkan Savaşları, sonrasında da 1.Dünya Savaşı bahane edilerek 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı.
Türkiye'de 1 Mayıs kutlamalarının tarihi yasaklarla yazıldı.
"Çözüm"
#gezi5yasinda
2018 World Press Fotoğraf Yarışması Adayları
Dünya'da Karnavallar Ayı
Samba Ruhu
Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması
Ölüler Günü, Dia de Muertos…
Yaban Hayatı Fotoğraf Yarışması - 2017
Fotoğraflarla Fahrelnissa Zeid’in Hayatı
NG 2017 - Yılın Seyahat Fotoğrafçısı
Ünlü Ressamların Son Eserleri...
G20 Protestoları
Adalet Yürüyüşü
Çocuk Gelin Yoktur, Pedofili Vardır!
Fotoğraflarla 1 Mayıs
Dilek Yurdakul Uyar'ın objektifinden Myanmar
Sürgün Çocuklar
Copyright © 2017 aykiriakademi.com
Bu sitede bulunan yazı, görsel ve video gibi hiçbir içerik izinsiz olarak kullanılamaz.