Duvar yıkıldı! Yaşasın Yeni Duvarlar!
fotoğraf: JR, ABD-Meksika sınırına yerleştirilen enstalasyon(*)
Berlin Duvarı yıkıldı ama tüm dünyada ‘utanç duvarları’ örülmeye devam ediyor!
AYKIRI AKADEMİ
Berlin duvarının yıkılması, duvarların sonunu getirdi diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Halihazırda aktif olarak kullanılan Kuzey-Güney Kore Duvarı ya da Filistinlileri kontrol altında tutmak için inşa edilen ‘Güvenlik Duvarı’ gibi duvarların yanında; özellikle ‘göçmen realitesi’ ile başa çıkamayan ülkelerde hızla ‘yeni utanç duvarları’ yükselmeye başladı.
Avrupa ülkeleri göçmen geçişini önlemek için ‘sessizce’ duvarlar örerken, Meksika sınırını duvarla ören ABD Başkanı Trump’ı eleştirmekten geri kalmıyor.
Aslında dünyanın birçok ülkesinde tarih boyuncu çeşitli sebeplerle sınır duvarları örülmüş. En eskisi Suriye’de 2011’de keşfedilen ve M.Ö.2400’de inşa edildiği düşünülen duvar. En iyi bildiklerimizden bir tanesi ise Çin Seddi. Ama kuşkusuz ‘duvar’ deyince aklımıza ilk gelen Berlin Duvarı...
İşte meşhur duvarlardan birkaçı:
Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, Dünyanın en uzun savunma duvarı. Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 6 bin kilometre. Bugün ayakta duran kısım ise Ming Hanedanı devrinden kalan 2 bin 500 kilometrelik set. M.Ö.221 ile M. S. 608 yılları arasında yapılan duvarın yapılma sebebi konusunda tarihçilerin farklı görüşleri bulunuyor. En bilineni ise kuzeyden Çin'e karşı Moğol ve Türk boylarının saldırısına karşı savunmak. (Fotoğraf: AFP)
Demokratik Almanya Cumhuriyeti tarafından 12-13 Ağustos 1961 gecesi, Berlin’in ortasına inşa edilmeye başlanan Berlin Duvarı, 'demir perde' kavramının somut göstergesi oldu. 155 km uzunluğundaki duvar, basit bir duvar olmanın ötesinde askeri bir niteliğe sahipti. Yüksekliği 3,6 metre olan duvarın 302 gözetleme kulesi ve alarm mekanizmaları vardı. 14 bin sınır muhafızı, 600 köpek ve gökyüzüne doğru dikenli tellerle korunuyordu. 9 Kasım 1989’da yıkıldı.
2002 yılında İsrail’i Batı Şeria’dan gelecek olası saldırılara karşı koruma altına almak ve militan geçişini sınırlamak bamacıyla inşasına karar verilen ‘Güvenlik Bariyeri’ni Filistinliler ve barış yanlıları Utanç Duvarı olarak anıyor. 750 kilometre uzunluğundaki duvarın büyük kısmı yüksek güvenlikli tel örgü hatlarından oluşurken, en az yüzde 5’lik bir kısmı metrelerce yüksekliğindeki beton duvarlardan oluşuyor. Resmi adıyla “Güvenlik Bariyeri”nin bulunduğu alanda İsraillilerin dolaşımı serbest iken, Filistinliler sadece bariyer bölgesinde oturmaları ve bunu belgelemeleri halinde girebiliyorlar. Bariyerlerin olduğu sınır hattında ikamet etmeyen Filistinliler ise ancak özel izin alarak dolaşma hakkına sahip olabiliyorlar. (Fotoğraf: Reuters)
Kore duvarı 1953 tarihli ateşkesten (Panmunjeom) bu yana Güney ile Kuzey Kore’yi birbirinden ayırıyor. Uzunluğu 248 km, genişliği ise 4 km olan şerit tampon bölge görevi görüyor. Sayıları 1 milyon olarak tahmin edilen mayınlı bölge, 700 bin Kuzey Koreli asker ve 410 bin Güney Koreli asker tarafından gözetleniyor. Amerikalılar da Güney Kore’ye yardım ediyor. Soğuk Savaş’ın izlerini taşıyan duvar, eski Demir Perde ile eşleştiriliyor.
“Kum duvarı”, “savunma duvarı”, “güvenlik duvarı” veya “utanç duvarı” olarak adlandırılan Fas Duvarı, Ağustos 1980’de örülmeye başlandı. Uluslararası toplumun tanımadığı bu duvar, Amerikalı ve İsrailli uzmanların yardımı ile inşa edildi. En az 2 bin 720 km uzunluğunda olan utanç duvarı, 180 bin Faslı askerle de güçlendirildi. Ayrıca topçu bataryaları, zırhlı araçlar, radar sistemi ve 60 km’ye kadar hareketleri tespit edebilen sofistike sistemlerle donatıldı.
İrlanda’daki “Barış Duvarı” yada “Barış Hatları”, çoğunlukla Kuzey İrlanda’daki Belfast kentinde olmak üzere Katolik ve Protestan mahalleleri birbirinden ayıran bir dizi bariyeri ifade ediyor. Bununla her iki topluluk arasındaki şiddetin sınırlandırılmasının amaçlandığı iddia ediliyor.Duvarın uzunluğu bir kaç yüz metre ile 5 km arasında değişiyor. Bugün 99 “barış duvarı” var. Kuzey İrlanda hükümeti 9 Mayıs 2013’te yaptığı açıklamada, 10 yıl içinde bu duvarları yıkma sözü verdi.
Kaçak geçişleri engellemek için ABD ile Meksika arasına örülen duvar, 2002’de başladı. Toplam 3.141 km olan toplam sınırın yarısı duvarlarla kaplanacak. Demir silindirlerden oluşan duvarın yüksekliği 5 metre. 1.800 gözetim kulesine sahip olmakla birlikte 18 bin kişi de gözetim için görevlendirilmiş. Trump'ın ABD başkanı seçilmesinden sonra inşaasına hız verilen duvarda yeni etaplar fotoğrafta görünen şekliyle hayata geçirilmeye başlandı. (Fotoğraf: AFP)
Avrupa ülkelerinde göçmen geçişini önlemek amacıyla bir bir yükselmeye başladı duvarlar.Yunanistan göçmenlerin girişini önlemek üzere Türkiye sınırına yaklaşık 10 kilometrelik duvar ördü. Yapımına 2011’de başlanan duvar, Aralık 2012’de tamamlandı. Duvar inşaatına yaklaşık 6 bin metreküp beton, 800 ton çelik ve dikenli tel harcandı. Bulgaristan da kaçak sınır geçişlerinin önünü kesmek adına 'sınıra duvar örme' kararını hayata geçirdi. Peki diğerleri?
Son yıllarda örülen duvarlardan biri de Türkiye-Suriye sınırında yer alıyor. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Kuşaklı köyünde örülen ve “sınır ihlallerine karşı yapıldığı” açıklanan beton duvar, 30 santimetre kalınlığında ve üç metre yüksekliğinde. Türkiye-Suriye sınırı yaklaşık 900 kilometre.
Kaynak/Alıntı: (www.dünyabülteni.net)
(*) ABD-Meksika sınırında Meksika tarafına yerleştirilen enstelasyon, Amerikan sınırından gözlemlenmesi düşünülerek konumlandırılmış. Fotoğraf Tecate’de yaşayan ve ailesinin sınırı geçmesine izin verilmeyen bir yaşındaki Kikito’ya ait.