Kaş-Kalkan Otoyolu Projesi isyan ettirdi
Kaş son dönemde ağır bir rant baskısıyla karşı karşıya…
İmara açılan araziler, havaalanı projesi ve şimdi de Kaş-Kalkan arasına yapılması planlanan otoyol…
Bu projelerin ‘turizmi geliştirme’ amacıyla yapıldığını söyleyen otoritelerin(!) aksine, Kaş’ın doğal halde kalmasının turizm için yaşamsal önemde olduğunu düşünen ilçe halkı; Kaputaş Plaj hattına viyadük yapmayı planlayan, ‘Likya yolunu’ ve doğal habitatı tehdit eden otoban projesine isyan etti.
AYKIRI AKADEMİ - HABER
Kaş ilçesi Kaputaş, mevkiini de kapsayan, 1. Derece SİT alanı Kalkan Güney Yamaçlarından geçecek olan yol, Kaş-Kalkan yoluna alternatif olarak planlanıyor.
Çukurbağ-Ağullu-Pınarbaşı-Gökçeören mahallelerinden geçerek Kalkan yoluna bağlanacak olan 28,7 Km’lik 2 gidiş 2 geliş olarak planlanan yeni yolda 4 adet viyadük- 3 adet tünel ve 7 kavşak bulunacak.
Haziran 2017 tarihinde onaylanan ‘ÇED Gerekli değildir’ kararı Temmuz ayının başında Kaş Kaymakamlığında askıya çıkarıldı.
Projeye göre yol güzergahı 1. Derece SİT alanı olan Kaputaş mevkiinden geçecek.
Yolun 2842 metresinin Kaputaş’ı da kapsayan Kalkan Güney yamaçları SİT alanı bölgesinden geçerken ve tam Kaputaş hattında da bir viyadük yapılacak.
“ÇED Gerekli değildir” kararı verilen ve Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'ndan da geçen otoyol projesi ile ilgili olarak; Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi ve 77 yurttaş adına Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma istemli dava açıldı.
12 Aralık’ta Antalya 2.İdare Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya Kaş Çevre Derneği, Kaş Koruma Platformu , Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, köy muhtarları ve yurttaşlar katıldı.
Duruşma sırasında, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kamuya hiçbir yarrı olmayan böylesi doğa karşıtı bir projeye onay vermesinin rant odaklı bir anlayışa yol vermek olduğunu aktardıklarını belirten Avukat Tuncay Koç; otobanın yörenin doğasını, köylerini ezip geçeceğini, yaylaları kıyıma uğratarak ve Kaş’ın eşsiz peyzajını bozacağını belirterek Kaş’ın otobana ihtiyacı olmadığını söylediklerini’ ifade etti. Mahkemeye uzman görüşlerinin yer aldığı bir rapor da sunuldu.
Dava dilekçesinde Altı Çizilen Hususlar şu şekilde;
Saatte 1 araç geçecek yol için 73 milyon lira harcanıp, 745.000 m2 orman alanı tahrip edilecek!
Dilekçede Kaş-Kalkan arasında kıyıdan geçen bir yol olduğu hatırlatılarak; Çukurbağ mahallesinden üst kottan ve denize paralel olarak SİT alanından da geçerek Kalkan’a ulaşacak olan 26 metre eninde 4 şeritli otoyolun bu haliyle 745.000 m2 bir alanı işgal edeceği belirtildi.
Proje tanıtım dosyasında yolun yapım gerekçesi olarak "Bölge turizminin gelişmesinin sağlanması, erişim ve ulaşım kolaylığı sağlanması ile bölgeye ticari faaliyet, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan canlılık kazandırılması" gibi amaçların ortaya konduğunu ifade eden dava dilekçelerinde Kaş'ın nüfus yapısı ile yol yapımı için ortaya konan amaçlar arasındaki çelişki şu şekilde dile getirildi;
"Kaş ilçesinin nüfusu 2015 yılında 9449 Kişidir. Kalkan’ın ise yaklaşık 3900 kişidir. (Bu nüfuslar yerleşik nüfus olup yaz turizmi dahil değildir) Bu kadarlık bir nüfus için projedeki ifadesiyle 73 milyon TL’lik bir proje yapmak israftan öte bir anlam taşımamaktadır. Başka amacı yoktur"
Dilekçede ‘saatte 1 araç geçecek yol için 73 milyon lira harcanıp, 745.000 m2 orman alanı tahrip edileceği’ belirtilerek; "2014 yılında yoldan toplam 2017 araç geçtiği hesaplanmıştır. Bunu yıllık yüzde 5 artışla bugüne uyarlarsak 2320 araç sayısına ulaşırız. Bu yıllık rakamdır. 365 güne böldüğümüzde günde 6,36 araç geçtiğini görmekteyiz. Bu mu yoğun trafik?
Kış aylarında bu yol daha da az kullanılmaktadır. Yoğun olduğu turizmin hareketlendiği yaz aylarıdır. Sadece bu trafiğin 3 ay olduğunu varsayalım. 2320/90 gün=25,78 araç. Yani saatte bir araç geçecek yol için 73 milyon lira harcanacaktır. Bu hesaplar ya tamamen hatalıdır ya da Karayolları bizimle dalga geçmektedir." denildi.
Likya Yüyüyüş Yolu
Doğal Habitat ikiye bölünecek!
Yolun yapılamasının hem köyde oturanların, hem de flora ve faunanın tüm dengesini bozacağına, doğanın tahrip olacağına vurgu yapılan dilekçede bitki ve hayvan sağlığı üzerindeki etkisinin geri dönülmez olacağı belirtildi. Endemik Likya Orkidesinin bu projeden doğrudan etkileneceğinin, 1. Derece SİT alanı olan Kaputaj plajının üstüne viyadük (ayaklı büyük yol) geleceği ve yolun 1. Derece SİT alanı içinden geçeceğinin aktarıldığı dilekçede "alanda bulunan 6 adet tarihi SİT alanı etkilenecek bölgede yaşayan nesli tükenmekte olan yaban keçisinin ve tosbağa’nın (Testudo graeca) habitat alanı daralacak ve nesilleri iyice tehdit altına girecektir. Doğal habitat ikiye bölünecektir" denildi.
Çukurbağ
"Kaş gibi özellikli bir doğası olan antik ve doğal sitlerle bezeli, doğa ve kültüre dayalı butik turizmi olan bir kente bu projenin hiçbir getirisi yoktur. Buna karşın alanda endemik bitki türü Likya orkidesi, türü tehlike altında 5 yaban hayvanı bulunmakta ve bunlardan ikisi kırmızı listedeki yaban keçisi (Capra aegagrus) ve tosbağa diye bildiğimiz Testudo Graeca’dır. Doğal alanları, tarım alanlarını, yaban hayatı tahrip edecek, yeraltı sularını kirletecek bir yatırımdır. Yani kamu parasıyla kamunun varlıkları öldürülmeye çalışılmaktadır. Kaşı betona gömecek bu projelerin bir an önce geri çekilmesi lazımdır. Kaş’tan elinizi çekin!" demişti.
Dilekçede dikkat çeken eleştirilerden bazıları şöyle:
- Kaputaş plajının 200 metre üstünden bir viyadük geçmesinin hem alanın doğal SİT yapısını hem de dünyaca ünlü turistik plajının görünümünü tümden bozacağı bu kadar açıkken ‘Tabiatı Koruma Kurulu’ bu kararıyla neyi korumaktadır?
- Türkiye ve dünya incisi Kaş ilçesinin yaylası, nefes alma noktası, alternatif turizmi, yayla turizmi, Likya yolu yürüyüşleri, benzersiz maki ve ormanları ile 15-20 dk’da ulaşılan gizli güzelliklerin olduğu hat darmadağın edilecektir.
- Söz konusu yolun 73 milyon TL’ye tamamlanması mümkün olmayıp en iyi durumda 3 yıllık bir inşaat süresinde 120-130 milyon TL’yi aşacağı değerlendirilmektedir.
- Bu ödenek, Kaş turizmi ve Kaş yayla köyleri tarımı için harcandığı takdirde ortaya çıkacak manzara 4 kat daha refah bir köylü turizmi olacaktır.
- Sonuçta yaklaşık 28 km. yol ve ortalama 15 dk. tasarruf için, kaldı ki bu Antalya-Muğla hattı, hızlı ulaşım için değil daha sakin bir sürüş ve turizm amaçlıdır.
- Kaş’ta tam teşekküllü bir devlet hastanesi bile mevcut değildir. Bu yoldan kim nereye ulaşacaktır? Buraya harcanan parayla 5 devlet hastanesi 20 okul çok rahat yapılabilir.
(Kaynak: Oda TV-Yusuf Yavuz / Evrense.net)