2017’de Dünya Doğal Afetlerle boğuştu!
fotoğraf: Reuters /Adrees Latif
2017 yılında Dünyanın birçok bölgesinde doğal afetler can kayıplarına ve büyük maddi hasara yol açtı.
Ağustosta Teksas eyaletini vuran Harvey kasırgası, geçen ay Florida eyaletini etkisi altına alan Irma kasırgası ve geçen hafta da ABD'ye bağlı Porto Riko Adasını etkileyen Maria kasırgasının ABD'ye toplam maliyeti 260 milyar doları geçti. Meksika'yı eylül ayında vuran 8.1 ve 7.1 büyüklüğündeki iki büyük depremin maddi zararının da 2 milyar doların üzerinde olduğu açıklandı. Vietnam, Filipinler, Çin ve Laos'u vuran Doksuri Tayfunu 40 kişinin hayatına mal olurken, 250 bin evin hasar görmesine sebep oldu. Ekonomik hasarın 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Tropik Talim fırtınası Japonya'da 7 bin konuta zarar verirken milyonlarca dolarlık hasara yol açtı. Felaketlerden Avrupa payını aldı. Fırtınaların İtalya ve Hırvatistan'da yol açtığı seller 9 can alırken, İtalya'da 250 milyon dolar ve Hırvatistan'da 160 milyon dolar ekonomik kayba neden oldu. Sebastian fırtınası İngiltere, Hollanda ve Almanya'da etkili oldu.(1)
Kasırgalardan, depremlere; yanardağ patlamalarından orman yangınlarına 2017'de meydana gelen doğal afetleri derledik.
#Kolombiya'da sel felaketinde ölenlerin sayısı 290'a ulaştı
5 Nisan 2017 Kolombiya’nın güneyindeki Mocoa kasabasında sel ve toprak kayması gerçekleşti. Felaket sonrası ölenlerin sayısı 290 olarak açıklandı.
Fotoğraf: AP
#Fransa'nın güneyini alevler sardı
2017'de Güney Amerika, ABD ve Avrupa'da büyük orman yangınları yaşandı.
26 Temmuz 2017'de Fransa’nın güneyindeki ünlü sahil şehri Saint Tropez’nin 10 kilometre uzağında bulunan Ramatuelle kentinde çıktı. Alevler güçlü rüzgarların etkisiyle hızla yayıldı. İlk bir saat içinde 200 hektar ormana yayılan yangın uzun süre kontrol altına alınamadı. Ülkenin güneyinde ve Korsika Adası’nda çıkan yangınlar toplamda 1400 hektar ormanı yok etti.
(Fotoğraf: Reuters)
The Eagle Creek Orman Yangını Beacon Rock'de golf oynayanların bulunduğu alandan böyle fotoğraflandı. Washington, 4 Eylül 2017 Fotoğraf: Reuters/Kristi McCluer
#Sierra Leone'de heyelan sonrası 400 kişi hayatını kaybetti, 600 kişi kayboldu.
16 Ağustos'ta Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’de aşırı yağışlar sonrası meydana gelen sel ve toprak kaymasında 400 kişi hayatını kaybetti, 600 kişinin ise kayıp olduğu açıklandı. Devlet Başkanı Ernest Bai Koroma uluslararası topluma yardım çağrısında bulunurken Birleşmiş Milletler ülkedeki ekiplerin arama kurtarma çalışmalarına katıldığını açıkladı. İnsanların evlerinde uyuyor olması felaket sırasında can kaybının yüksek olmasına neden oldu.
Fotoğraf: Manika Kamara/AP Photo
# Irma Kasırgası Pasifik'te hayatı durdurdu
2017’de dünyada pek çok kasırga felaketi meydana geldi. Ancak bunların içinde üzerinde en çok konuşulan Irma Kasırgası’ydı. Gelmeden önceki tahliye faaliyetlerinden, afet esnası ve sonrasındaki fotoğraflarıyla dünyanın gündemindeydi.
Karayipler, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika ve Küba’dan sonra ABD’nin Florida eyaletini de vuran Irma Kasırgası, ABD tarihinin en büyük tahliyesine yol açtı. Florida’da nüfusun yaklaşık üçte biri (6.7 milyon kişi) için zorunlu tahliye kararı alındı.
Irma Kasırgası, beklendiği üzere 9-10 Eylül tarihlerinde ABD’ye ulaştı. 1935, 1988 ve 2005 yılında görülen diğer güçlü kasırgaların içinde en yüksek rüzgar hızına sahip ikinci kasırga olarak tarihe geçti.
Irma Kasırgası’nın ardından Florida’da 13 milyon kişiye, bir başka ifadeyle eyalet nüfusunun üçte ikisine elektrik verilemedi ve toplamda da 180 bin kişi barınaklarda kaldı. Florida kıyılarını vuran Irma’nın 100 milyar dolar, Texas’ı harabeye çeviren Harvey’in 190 milyar dolarlık zarara mal olduğu ABD’de, zararın toplam faturasının 290 milyar dolara mal olduğu açıklandı. (2)
11 Eylül 2017, Jacksonville, Florida, Fotoğraf: AFP
Boyut olarak, Fransa’nın yüz ölçümüne eşit olan Irma’nın etkisi, sadece ABD’yle sınırlı kalmadı. Tarihin kayda geçen en büyük Atlas Okyanusu kasırgası olan Irma, ABD’nin Florida eyaletine doğru ilerlemesinden önce de büyük bir yıkımı arkasında bıraktı.
Küba, Bahamalar ve Florida’ya doğru yol alan Irma, geçtiği bölgelerde de elektrik iletim hatlarını tamamen kullanılmaz hale getirirken, sellere yol açtı ve evleri yıktı. Kasırgadan en çok etkilenen yerlerden birisi olan Barbuda’nın başbakanı Gaston Browne, yerleşim yerlerindeki hasar oranının yüzde 95 olduğunu söyledi ve nüfusun yüzde 60’ının evsiz kaldığını ifade etti.
Irma Kasırgası sonrası su altında kalan Cuba Caddeleri,10 Eylül 2017, fotoğraf: AP Photo/Ramon Espinosa
St. John, U.S. Virgin Islands'da batık gemiler, 16 Eylül 2017, fotoğraf: Reuters/Jonathan Drake
ABD’de 18 kişinin ölümüne neden olan kasırga, Karayipler’de de 37 kişinin canına mal olurken, ölü sayısı ne yazık ki 55 oldu…
#Meksika'da 7.1 büyüklüğünde deprem : 230 kişi öldü
Meksika 32 yıl önce yaklaşık 10 bin, kişinin hayatını kaybettiği şiddetli depremin yıldönümü olan 20 Eylül'de 7.1 büyüklüğünde yeni bir depremle sarsıldı. Başkanı Enrique Pena Nieto, deprem nedeniyle ülkede 3 günlük yas ilan etti.
Obrera’da depremde yıkılan bir binada Meksika askerleri ve kurtarma görevlileri çalışıyor, fotoğraf: Reuters/Carlos Jasso
#Delhi’de Toksik Sis Hayatı etkiledi
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de, kasım ayında toksik sis sebebiyle acil durum ilan edildi. Ticari kamyonların kente girişi ve başkentteki inşaat çalışmaları yasaklandı. Vatandaşları toplu taşıma kullanmaya yönlendirmek için park yeri ücretleri 4 katına çıkarıldı. Kentteki okullar da hafta sonuna kadar kapatıldı. Yapılan ölçümlerde, parçacık madde göstergesinin PM 2.5 608’e ulaştığı görüldü. (Güvenli limit 50)
Temizlik işçisi Yeni Delhi’de yoğun sis altında çalışırken, fotoğraf: Reuters/Cathal McNaughton
Yeni Delhi’de sis altında parkta yoga yapan insanlar, fotoğraf: Reuters/Saumya Khandelwal
#Irak-İran sınırında 7.3 büyüklüğünde deprem: Can kaybı 400'e yaklaştı
13 Kasım 2017
Irak-İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirleri yakınında bir bölgede 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İki ülkede en az 380 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 600'den fazla kişi de yaralandı. Özellikle İran'ın Kirmanşah eyaletinde bulunan Kasr-ı Şirin kentindeki binalarda büyük hasar oldu. Can kayıplarının en az 336'sının bu eyalette olduğu belirtildi.
Hasarlanan binalar, Kirmanşah, Iran, Fotoğraf: Reuters /Tasnim News Agency
#Bali'de yanardağ bölgesi boşaltılıyor
Endonezya’nın turistik adası Bali’de bulunan Agung Yanardağı’nın kasım ayında faaliyete geçmesinin ardından alarm seviyesi en yükseğe çıkarıldı. Agung yanardağında daha büyük bir patlama olasılığı nedeniyle Bali valisi 100 bin kişinin tahliye edilmesi gerekebileceğini söyledi. Şimdiye kadar 40 bin kişi tahliye edilirken, 60 bin kişinin tahliyesi devam ediyor.
Fotoğraf: Reuters/Darren Whiteside
Öte yandan, yanardağdan yayılan kül bulutu havayolu trafiğini de olumsuz etkiliyor. Birçok uçuşun iptal edilmesiyle 5 bin den fazla yolcu Bali Adası'nda mağdur duruma düştü.
Afet Yönetimi Kurulu Başkanı Sutopo Yuwono tahliye çalışmalarıyla ilgili şöyle konuştu: "Tehlike bölgesinde bulunan insanların tahliyesine başladık fakat tüm vatandaşlar bölgeyi henüz terketmedi çünkü halen güvende olduklarını düşünenler var."
Fotoğraf: Emilio Kuzma-Floyd/via Reuters
Fotoğraflar: Reuters 2017 disasters, AFP, AP
Afet Haberine ilişkin kaynaklar www.euronews.com, www.bbcturkce.com
Ayrıca; (1) www.sigortagundem.com ve (2) www.platinonline.com, Mustafa Gündoğdu