Menu
6 Nisan 2018

Postürünüz düzgün mü?


Gelişen teknoloji ve zamanla yarışan insan, bedenini de ruhu gibi yıpratma konusunda bonkör davranıyor. Uzayan mesailer ve bilgisayar karşısında geçen zamanlar, sosyal medya, gündemi an be an takip etme isteği, zaman zaman ailece oynanan bilgisayar oyunları vb. ile geçen yaşamı vücudumuz aslında reddediyor. Her zerresi mucizevi olan bedenimiz, kamburluk, dayanılmaz ağrılar gibi emarelerle sistemin bozulduğunu söylüyor. Genel olarak postür bozukluğu denilen bu bedensel rahatsızlıkları bir bilene sorduk. “Postür bozukluğu nedir? Tedavisi nasıldır? Bedenimizi nasıl korumalıyız?” dedik, Fizyoterapist Canan Eren Aykırı Akademi’ye anlattı. 

 

AYKIRI AKADEMİ - UZMANINA SORDUK


İdeal postür nasıl tanımlanır? Herkes için “ideal” olan duruş aynı mıdır?

İdeal postür kişinin ağrı hissetmediği, kaliteli nefes alışverişi yapabildiği, vücuduna dengeli yüklenme sağlayabildiği ve görsel olarak iyi hissettiği durumdur. Tabii ki herkes için aynı değildir fakat bu şartlar herkes için sağlanabilmeli.
 


Miss Perfect Posture, 1956, Life

Duruş bozukluğu en çok hangi yaşlarda görülmektedir?

Omurgamıza kaslarımıza vücudumuzun tüm yapılarına dengesiz yüklenmeler sonucu duruş bozuklukları meydana gelir. Bu yüklenmeler günde 10 saat masa başı çalışma, çocuklarda ve yetişkinlerde yanlış spor seçimi, önemsemediğimiz travmalar, obezite ya da hamilelik olabilir. Durum böyle olunca her yaş aralığında duruş bozukluğuna rastlanmakta.
 


Günlük hayatımızda farkında olmadan omurga sistemimize zarar veriyoruz, topuklu ayakkabı giymek postür bozukluğuna yol açabiliyor örneğin. Spor yaparken, bilgisayar başında, hatta uyurken bile nelere dikkat etmeliyiz?

Size acılı (ağrılı) gelen bir spor- egzersiz programı ya da sürekli yaralanmalar, bilgisayar başında belirli bir süre sonra hissettiğiniz ağrılar, sizi uykudan uyandıran ağrılar vücudunuzun size verdiği sinyallerdir. Bu sinyalleri fark edip bir profesyonele danışmakta fayda var. Daha sonra yaşınıza, vücudunuzun ihtiyaçlarına, yaptığınız işe uygun egzersizi hayatınıza dahil edin. Dengesiz yüklenmelerden, uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan (ayakta veya oturarak) kaçının. Kilonuzu, kas gücünüzü, esnekliğinizi ve solunum kalitenizi ideal halde tutmaya çalışın.


Çocuklarda postür bozukluğu nasıl anlaşılır?

Bir uzman tarafından yapılacak postür analiziyle anlaşılabilir. Ebeveynler görsel olarak sırt, omuz, dizlerdeki problemlere dikkat edebilir. Çocuğun dik durmakta zorlanması, sık sık spor yaralanmaları geçirmesi, ağrıdan veya yorgunluktan çokça şikâyet etmesi durumunda bir değerlendirme yaptırılmasını önerebilirim.
 


  

Tedavi türlerinizden bahseder misiniz?

Manuel terapi yöntemleri, elektrofiziksel ajanlar ve egzersiz uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin genelini kapsar. Hastanın ihtiyacına göre eklem ya da yumuşak dokulara müdahale de bulunup egzersizle esneklik kazandırılmalı.


Fizik tedavi görmüş ama tedaviden beklediği sonucu alamamış insanlar var. Her tedavi kesin çözüm olmayabilir mi?

Hasta bir şekilde tedavi olabilmeli ve ağrısız şekilde yaşamına devam edebilmeli. Bu tedaviyi manuel terapi yöntemleri, egzersiz, iş yeri çalışma pozisyonu düzenlenmesi, medikal destek, cerrahi müdahaleler içerebilir bazen bunların birden fazlası birlikte gerekebilir. Her hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi yöntemi farklıdır ama bir çözüm mutlaka vardır.
 


Fizyoterapist Canan Eren


Pilates ve yoga ile ilgili düşünceleriniz nedir?

Pilates ve yoga profesyonellerce yaptırıldığı sürece ve kişinin vücudundaki risk faktörleri göz ardı edilmediğinde esneklik kazanma- kuvvetlendirmede çok etkili. Egzersiz sağlıklı yaşamın önemli bir parçası ve kişiyi hangi egzersiz yaklaşımı mutlu ediyorsa onu tercih etmesi gerektiğini düşünüyorum.




Omurga yapımızla psikolojimiz arasında nasıl bir ilişki kurulmaktadır?

Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde ağrı hissettiğinizde, ağrıdan kaçınmak için yeni bir pozisyon veya ağrısız hareket paterni geliştirebilirsiniz. Kambur bir sırt, öne bakan omuzlar, çarpık bacaklar ya da sağ-sol vücut segmentleri arasındaki asimetri sizi kendinize güvensiz hissettirebilir. Yani postürünüz fizyolojik rahatsızlıklarınızla ilgili ipucu verirken, görsel etkileri de psikolojik olarak sizi mutsuz edebilir.

 

 


Herkes bilsin