Kurucusu Mark Zuckerberg'in açıkladığı 'Facebook'taki büyük değişim' gerçekte ne anlama geliyor?
fotoğraf: Reuters
Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg sitenin iki hafta içinde "daha az reklam, haber ve tanıtım içerecek şekilde" önemli bir değişim geçireceğini açıkladı.
Peki, Facebook'taki bu değişim gerçekte ne anlama geliyor? Zuckerberg'in iddia ettiği gibi kullanıcılar Facebook'ta daha az zaman geçirebilecek mi? Değişim Haber organizasyonlarını ve yayıncıları nasıl etkileyecek?
AYKIRI AKADEMİ-HABER
Facebook’ta yeni güncelleme yapılacağı ve bundan sonra ön sayfada daha fazla, "aile ve arkadaş kaynaklı" içerik ve paylaşımların görüneceği belirtildi. Konu ile ilgili Perşembe günü Facebook sayfasından bir açıklamada bulunan Mark Zuckerberg şunları belirtti:
"Kullanıcılardan, genel içeriklerin yani reklam, haber ve tanıtımların, haber kaynağı sayfasındaki özel paylaşımları görünmez yaptığı yönünde bildirimler aldık.
Verdiğimiz hizmetin yalnızca eğlence amaçlı olmaması aynı zamanda insanların mutluluğuna odaklı olmasının sorumluluğunu hissediyoruz.
Pasif bir şekilde makale okumak ya da video izlemek, her ne kadar aydınlatıcı ve eğlendirici olsalar da, kişi için iyi olmayabilir. Bu nedenle Facebook'u nasıl kurguladığımız konusunda önemli bir değişikliğe gidiyoruz"
Değişim bir kaç hafta içinde devreye girecek.
Zuckerberg, uygulamaya konulacak değişimle, "insanların sitede zaman geçirme süresinin azalacağını ama bu zamanın kalitesinin artacağını düşündüğünü" de açıkladı. Facebook kurucusu, kullanıcı odaklı bu değişimden birçok kurumun "takipçilerle etkileşim anlamında" etkileneceğini de belirtti.
Facebook’taki bu değişim ne anlama geliyor?
- Aile ve arkadaş gönderileri şirket gönderilerinin önüne geçecek.
- Bunun sonucu olarak kullanıcıları facebookta geçireceği zaman azalacak.
- İşletmeler, haber ve yayın kuruluşları bu durumdan etkilenecek. Ancak uzun vadede iyi sonuçlar alınacak.
Peki gerçekten öyle mi?
Açıklamanın ardından BBC'nin Kuzey Amerika teknoloji muhabiri Dave Lee ‘Zuckerberg'in uzun zamandır uyguladığı "değişimin amacı etkileşimi artırmak olmalıdır" inancından vazgeçtiği yorumunu yaptı. Lee, sahte haber skandalları ve "tık tuzağı" içeriklerin öne çıktığı ve 2017 yılında, Zuckerberg'in "her etkileşimin iyi etkileşim olmadığını" anladığını belirtti.
Değişim Haber organizasyonlarını ve yayıncıları nasıl etkileyecek?
Harvard Üniversitesi'nden Laura Hazard Owen ise, "Bunun büyük bir değişim olduğu kesin" diyor. Owen, değişimin haber organizasyonlarını ve yayıncıları ciddi şekilde etkileyeceğini belirtiyor ve “Haber kaynağı sayfasında daha az haber göreceğiz" diyor
Bu düzenleme Zuckerberg’in belirttiği gibi gerçekten ‘kullanıcı iyiliği’ için mi yapılıyor?
Zuckerberg’in bu düzenlemesi facebook için ‘bir başka para-kazanma yöntemi’ mi yapılıyor sorusunu akla getiriyor.
Aile üyelerinden birinin gönderdiği bir video iletisi, Favori restaurant tarafından ya da takip edilen ünlü bir pop stardan öncelikli ve önemli hale gelecek. Bu durumda daha fazla dikkat çekmek isteyen işletmeler veya haber kaynakları daha çok para ödeyerek öne çıkmaya mı çalışacaklar?
Bazı uzmanlar Facebookun bu sayede reklamlardan daha fazla para kazanır hale geleceğini belirtiyorlar.
Sosyal medya uzmanı olan Lilach Bullock MailOnline’a yaptığı açıklamada ‘bu uygulamanın kullanıcıları ‘iyiliği’ için planladığını düşünmek gülünç, bu sadece reklam verenlerden daha çok gelir elde etmek amacıyla yapılan bir düzenleme’ dedi ve ‘Eğer işletmeler, yayıncılar, haber kaynakları kendi gönderilerini öne çıkarmak istiyorlarsa cüzdanlarını daha fazla açmaları gerekecek’ diye ekledi.
Bullock’a göre bu düzenlemeden en çok küçük işletmeler etkilenecek.
Bullock ayrıca kullanıcıların Facebookun ‘korumasına’ ihtiyacı olmadığını; kullanıcıların ‘kendi iyiliklerini’ kendilerinin koruyabileceğini belirtiyor. Facebook yeni düzenleme ile kullanıcıyı ‘bu tip içeriklerden korumayı’ hedefliyor.
Kullanıcılar Facebook’ta daha az zaman mı geçirecek?
Değiştirilecek algoritmanın çeşitli gruplarda öne çıkan ve çok yorum yapılan paylaşımları öne çıkarabileceği yorumu öne çıkıyor.
Ancak kullanıcıları Facebook’ta daha az zaman geçirip geçirmeyeceklerini ise zaman gösterecek. Ne tür ‘iletişim’in öncelik kazanacağı henüz tam anlamıyla netleşmiş değil.
Bu düzenleme Facebook için oldukça maliyetli bir süreç olacak gibi görünüyor…
Bloomber milyarderler Indexi verilerine göre Dünyanın en büyük sosyal medya kuruluşunun kurucusu Zuckerberg’in serveti, geçtiğimiz cuma 74 milyar dolar düştü. 33 yaşındaki Zuckerberg Dünyanın en zengin dördüncü insanı unvanını İspanyol Milyarder Amancio Ortega’ya kaptırdı.
Kaynak:
www.bbc.com/turkce
www.bloomberg.com
www.dailymail.co.uk