Menu
27 Kasım 2017

Fıtrata Uygun Teknoloji

Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmaması” diyerek bilimsel yaklaşıma ‘fıtratsal standart’ getirdi.
 

AYKIRI AKADEMİ – Ayrıntıdaki Şeytan

Yeşilay’ın düzenlediği Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmaması" dedi. “Müslümanların atom bombası, nükleer füzeler gibi kitle imha silahlarına öncülük etmemelerinin temel sebebi herhalde geri kalmışlıkları olamayacağını belirten Erdoğan, bu tarz teknolojilerin  Müslümanların zihin yapısına, hayata, insana ve tabiata bakışlarına aykırı olduğunu da sözlerine ekledi.

Peki hangi teknolojiler fıtrata uygun sizce? 

Bir dönem Suudi Arabistan'da Pokemon Go Aplikasyonunu yasaklayan bir fetva yayınlandı.
Fotoğrafta cep telefonlarında Pokemon Go  aplikasyonu ile oynayan Suudi’ler görülüyor. (Fotoğraf: Stringer/AFP/Getty Images)

 

Endonezya'da gerçekleşen bir islam seminerinde Müslümanların sosyal medyada, Facebook, Instagram vb hesaplara fotoğraflarını yüklemesinin dinen yasak olduğunu duyuran bir fetva verildi. (The Express Tribune)


Ya üretilemeyen, ama satın alınabilen teknolojiler? Onları fıtrat skalasında nereye koymak lazım dersiniz?

Riyad’daki Yatırım Konferansında robot köpek sunumu ( Fotoğraf: Tasneem Alsultan ,The New York Times)


Bir diğer soru da şu; Müslümanların nükleer silahlar gibi kitle imha silahlarına öncülük etmeyişinin sebebi geri kalmışlıkları değil de, hayata ve insana bakışları ise; Müslümanlar, bakış açılarına uygun olan hangi teknolojik başlıklara öncülük ettiler, ediyorlar ya da edecekler?  Kısaca söylersek Müslümanlar fıtrata uygun bilim ve teknoloji üretebiliyor mu?

Bunları düşünmeden yapamıyor insan, fıtrat bu işte...

Gelin bu noktada durup, Star Gazetesi yazarı Lütfü Oflaz’ın 21.3.2017 tarihli yazısına göz atalım.

"Sabah ezan sesiyle uyandın.
Sana o ezan sesini duyuran hoparlörü kim icat etti biliyor musun?
Bir Müslüman icat etmedi.
Sonra abdestini alıp namazını kılmak için yatağından kalkarak elektriği yaktın.
Evini aydınlatan o ampulü kim icat etti biliyor musun?
Bir Müslüman icat etmedi.
Abdestini aldın, namazını kıldın, kahvaltını yapmak için buzdolabını açtın.
Yiyeceklerini koruyan o buzdolabını ve de çamaşırlarını yıkayan o çamaşır makinesi, bulaşıklarını yıkayan o bulaşık makinesi gibi evindeki beyaz eşyaları kim icat etti biliyor musun?
Bir Müslüman icat etmedi.
Kahvaltını yapıp işe gitmek için evinden çıktın.
Seni işine götürecek o otomobili, o otobüsü, o treni, o tramvayı, o vapuru, kısacası o tür araçları kim icat etti biliyor musun?
Bir Müslüman icat etmedi.
Derken telefonun çaldı, açtın.
O telefonu kim icat etti biliyor musun?
Bir Müslüman icat etmedi.
İşyerine geldin, televizyonunu açtın.
O televizyonu kim icat etti biliyor musun?
Bir Müslüman icat etmedi.
Ardından bilgisayarını da açtın.
O bilgisayarı kim icat etti biliyor musun?
Bir Müslüman icat etmedi.
Bir ara başın ağrıdı, bir ilaç aldın.
Baş ağrısı ilacı gibi en hafif ilaçlardan kanser ilaçları gibi en ağır ilaçlara kadar hastalıklara derman olan o ilaçları kim icat etti biliyor musun?
Bir Müslüman icat etmedi.
İlaçların yanı sıra hastalıkları teşhis eden, tedavi eden tıbbi araç gereçlerin hiçbirini bir Müslümanın icat etmediği gibi.
Bindiğin bisikletten uçağa kadar, dikiş makinesinden makine üreten makinelere kadar, insanlara hizmet eden, insanların hayatını kolaylaştıran hiçbir şeyi bir Müslümanın icat etmediği gibi."

 

Oflaz’ın bu yazısına; ‘İslam Dünyası Tarafından İnsanlara Armağan Edilen 15 İcat ve Keşif’, Tarihe Damgasını Vurmuş Müslüman Bilim Adamları, En Meşhur 10 Müslüman Bilim adamı başlıkları ile pek çok karşılık veren çıkmıştır elbette. Her ne kadar ‘Google’ gavur icadı olsa da, ‘helal seach’ mümkün.

Dinin Avrupa'da toplumsal hayattan çekilmesinin bilimsel gelişmelerde hayati rol oynadığı artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçek olsa da; biz teknolojiyi  hristiyan ya da müslüman olarak fıtratlarına ayırmaya devam edelim…

 

 

 


Herkes bilsin