Menu
15 Ağustos 2017

Popüler kültür yakasını hackerlar’dan kurtaramıyor

Netflix, Disney derken şimdi de HBO’nun tüm dünyada çılgınlığa dönüşen dizisi Game of Thrones hacklendi. Peki kim bu hackerlar?  Medyada genellikle yıkıcı, kötü amaçlı bilgisayar kullanıcıları olarak gösterilirler. Hepsi gerçekten öyle mi?
 

Geçtiğimiz hafta HBO’dan 6 milyon dolar fidye isteyip üç gün süre tanıyan hackerlar,1.5 terabaytlık veri çaldıklarını açıklamışlardı. Game of Thrones’un da senaryosu sızdırılan veriler arasında. Yani kalan Game of Thrones bölümleri bir anda internete konulabilir.  Sızdırılan veriler arasında, ‘Game of Thrones’ oyuncularının kişisel iletişim bilgileri de bulunuyor. HBO, e-posta sisteminin tamamen ele geçirildiğine inanmadığını duyurdu. Hackerlar’sa son olarak kanalın kendilerine 250 bin dolar teklif ettiğini gösteren maili yayınladılar.

Şu an ‘Tyreller kadar kötü zaman geçiren HBO’, söz konusu saldırıyı yapanları bulmak için çalışmalar başlattığını söylemişti. Bugün BBC Türkçe’nin verdiği habere göre Hindistan’da ‘Game of Thrones’un bir bölümünü sızdırdıkları gerekçesiyle dört kişi tutuklandı. Tutuklananlar dizinin Hindistan’daki internet haklarını elinde bulunduran Hotstar adına bölümleri depolayan Prime Focus Technology isimli firmanın çalışanları.

Netflix, Disney derken HBO’da hackerlar’dan payına düşeni alacak gibi görünüyor.

Peki kim bu hackerlar?  Medyada genellikle yıkıcı, kötü amaçlı bilgisayar kullanıcıları olarak gösterilirler. Hepsi gerçekten öyle mi?

Bilgisayar dünyasının dahi çocukları hackerlar, bilgisayarlar üzerinde olağanüstü bir yeteneğe ve sıra dışı bir zekâya sahip kişiler. Genel kanının aksine hackerlik da sadece "bilgisayar korsanlığı" demek değil. Nitekim hackerlardan korunmak isteyen şirketlerin yine hackerlardan yardım istedikleri bir gerçek. Yani ‘iyi niyetli hackerlar’ ve ‘kötü niyetli hackerlar’ var.

Şapka Meselesi

Şirketler ve kurumlar siber saldırılar için ‘beyaz şapkalı’ olarak ifade edilen iyi niyetli hackerlardan yardım alırlar. Dijital ürün ve hizmetlerindeki açıkların tespit edilmesi için ödül programları başlatan şirketler, beyaz şapkalı hackerların bulduğu açıklar için milyonlarca doları gözden çıkarır. Bunun en büyük amacı ise siyah şapkalı yani kötü niyetli hackerlardan önce açıkların bulunması ve büyük bir facia olmadan bu açıkların kapatılmasıdır.

Siber güvenlik uzmanlarıyla iş dünyasının bir araya getiren platform olan HackerOne’ın raporuna göre şu anda beyaz hackerlara 800’den fazla ödül veren program bulunuyor. Apple’den ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a kadar birçok şirket ve kurumun ödül programı mevcut.  Toplamda dağıtılan ödül ise 17 milyon doların üzerinde.

En fazla ödül veren sektörlerin başında teknoloji yer alıyor. Yapılan araştırmalarda teknoloji sektöründeki şirketler, beyaz şapkalı hackerlara ortalama 30 bin dolar veriyor. İkinci sırada ortalama 20 bin’er dolarla e-ticaret, perakende, oyun ve medya sektörleri bulunurken, Telekom sektörü ve ulaşım ödediği 10 bin dolarla üçüncü sırada: Google; Android işletim sistemi için açık başında 200 bin dolar, Facebook; sunucularındaki her açık için 40 bin dolar, Apple IOS işletim sistemindeki her açık için 200 bin dolar, Pentagon ise kamu kurumlarının web sitelerindeki açıklar için 150 bin dolar ödüyor.

 

Kaynak/Alıntı:

Hürriyet Gazetesi, Ahmet Can, 24 Temmuz 2017 "Açığı bulan kazandı: 200 bin dolar veren var"

www.digisophia.com

 

 


Herkes bilsin